NCS: Îţi aduce profit sau te arde la buzunar?! - Partea V

Articole

Afecțiunile podale:

Următorul factor, care influențează direct NCS-ul din lapte este reprezentată de afecțiunile podale. Când vine vorba de cauzele creșterii NCS-ului din păcate nici noi, medicii veterinari nu ne gândim întotdeauna și la afecțiuni podale. Deși este o corelație strânsă și directă între afecțiunile podale respectiv reproducția deficitară, inflamațiile ugerului și scăderea cantității laptelui cu deprecierea calității.

Pentru menținerea sănătății tălpii, a unghiilor, a liniei albe este indicat să ne gândim când proiectăm grajdurile și asupra următoarelor lucruri: 
  • Paturile să fie acoperite fie cu covoare din cauciuc, fie cu un material impermeabil, care este capabil să asigură o suprafață de odihnă uscată, fără acumulări de urină sau bălegar. Să nu uiți nici groapa de dezinfecție sau de îmbăiere pentru extremitățile picioarelor. Acesta se așează înainte sau după sala de muls. Aici este important dimensiunea gropii: 180 X 100 cm. Te sfătuiesc să calculezi o adâncime de 3 - 3,5 cm și neapărat să folosești în groapa de dezinfecție și o saltea de dezinfecție. Acesta va fi în avantajul Tău. E drept, costă, dar pe termen lung o să economisești din prețul dezinfectantului folosit, fiindcă dezinfectantul adăugat în salteaua de dezinfecție în urma presiunii picioarelor se transformă în spumă activă. Avantajul fermierului: spuma se consumă într-o cantitate mult mai mică decât soluția ( acesta este cazul groapei de dezinfecție fără salteaua), acoperă mai complet suprafețele tălpii, pătrunde adânc în fisuri și crăpături ale keratinului tălpii, aderența spumei este mult mai mare decât a soluției.
  • Rația furajeră bazată pe concentrate făinoase, fibroase tăiate mărunt, cantități mari de proteine în exces, carențele mineralelor și vitaminelor slăbesc barierele locale, sistemul imunitar și cresc direct NCS-ul.
Sfat util: chiropodie preventivă de min. 2 X/an, examinarea copitelor în fiecare lună, groapa de dezinfecție cu parametrii descriși mai sus, microelemente cu aminoacizi - "premixuri inteligente" și o rație furajeră echilibrată/variată.

Din păcate bacteriile ajunse la nivelul tălpii și liniei albe întrețin în mod constant și ascuns o serie de infecții, care cresc direct nivelul NCS-ului. Bacteriile ajunse până la linia albă trec direct în sânge și sunt vehiculate mai ales la aparatul uro-genital, la uger. Ca atare apar complicații în reproducție, retenții placentare, mastite etc., toate manifestând în cazul laptelui prin scăderea cantității și creșterea drastică a NCS-ului.

Sper că am plantat idei noi în gândirea Ta. Ideea este să înțelegem, că mereu se poate și mai bine. Totul depinde de noi și totul pornește de la noi. Dacă o să iei în considerare toate cele discutate de mai sus îți garantez, că o să dormi liniștit, relaxant și nu va fi stresant pentru Tine să te gândești la buletinul de analiză, care trebuie să sosească mâine.

Succes în continuare!


 
 


Cei care ne-au ales deja

Diana Czerniavski
S.C. Diagro Montbeliarde S.R.L.

Când spun DIEMER automat îmi apar în gând două cuvinte: tenacitate şi respect. Când spun DIEMER spun Márton Zsolt. Colaborarea mea cu DIEMER o datorez acestui domn, care m-a convins în scurt timp că nu avem doar o relaţie gen furnizor-beneficiar ci un parteneriat bazat pe comunicare, receptiv la nesecităţile noastre pentru a ne atinge obiectivul, interesat de evoluţia noastră şi în acelaşi timp, cred eu, satisfăcut de realizările noastre. Sunt mulţumită de produsele DIEMER, dar trebuie să spun că am obţinut rezultate doar în momentul în care le-am utilizat corect respectând întocmai proşpectul. Despre preţ? Nu este mic dar nici exagerat. Îmi place că se menţine, deasemenea îmi plac reducerile şi bonusurile. Îmi place promptitudinea livrărilor (mai ales că sunt aduse la fermă) şi înleşnirea la termenul de plată. Nu aş dori să închei înainte de a spune că DIEMER prin Márton Zsolt ne arată că politeţea pe lângă celelalte calităţi aduce succes într-o afacere.
mai multe opinii aici
Anual revizuim reţetele noastre pentru detergenţi-dezinfectanţi. Astfel sub brandul  "Diemer" găsiţi numai produse de ultimă generaţie, produse de vârf. Noi credem atât de mult în calitatea produselor noastre, încât vă acordăm o garanţie de calitate.
Înapoi