NCS: Îţi aduce profit sau te arde la buzunar?! - Partea IV

Articole

Mastita clinică și subclinică:

Despre mastite n-are rost să discutăm pe larg în cadrul acestei studii. Dar vreau să subliniez un lucru important: în timpul mastitelor NCS-ul crește active și enorm de mult. Însă pentru Tine este mai periculos prezența mastitelor subclinice decât a celor clinice. Hai să punem întrebarea clasică: oare de ce?

Mastita clinică, dacă este eradicată așa cum trebuie ( identificarea sferturilor afectate, izolarea animalului, antibiogramă, tratament conform antibiogramei) îți creează probleme, dar acestea nu vor afecta masiv vacile și buzunarul Tău. Având în vedere, că poți să identifici ușor vacile în cauză nu pierzi bani în urma periclitării calității laptelui, fiindcă vacile cu mastite sunt isolate, iar restul efectivului este sănătos, ca atare și laptele este conform.

Însă mastita subclinică nedescoperită și neeradicată în timp este pentru buzunarul Tău un atentat sinucigaș. Ca și regulă generală: pierzi mai mulți bani din cauza mastitelor nedescoperite, subclinice ( și din laptele nepreluat de către procesator) decât din tratarea mastitelor clinice. Atentatul sinucigaș pentru buzunarul Tău începe cu răspândirea lentă, dar sigură a bacteriilor și implicit a mastitei subclinice în tot efectivul. Vizual nu observi nimic, dar deja toate vacile au contractat boala. Urmează scăderea global a cantității laptelui, cu un NTG și NCS ridicat și persistent. De obicei aceste mastite sunt rezistente și la tratament cu antibiotice. Pierzi: bani grei pentru tratarea întregului efectiv, dar mai important sunt pierderile cauzate de nepreluarea laptelui de către procesator timp mai îndelungat (NTG și NCS mult crescut față de valoarea normală), pierzi și din cauza cantității mai reduse a laptelui, etc.

Sfat util: ar fi bine să pui pe picioare un sistem de control al mastitelor subclinice de 2X/ lună. Toate eforturile tale, care vizează reducerea în mod constant a NCS-ului trebuie să aibă un singur scop: identificarea tuturor mastitelor subclinice. Doar așa poți ieși învingător din această bătălie cu microorganismele.
Cei care ne-au ales deja

Diana Czerniavski
S.C. Diagro Montbeliarde S.R.L.

Când spun DIEMER automat îmi apar în gând două cuvinte: tenacitate şi respect. Când spun DIEMER spun Márton Zsolt. Colaborarea mea cu DIEMER o datorez acestui domn, care m-a convins în scurt timp că nu avem doar o relaţie gen furnizor-beneficiar ci un parteneriat bazat pe comunicare, receptiv la nesecităţile noastre pentru a ne atinge obiectivul, interesat de evoluţia noastră şi în acelaşi timp, cred eu, satisfăcut de realizările noastre. Sunt mulţumită de produsele DIEMER, dar trebuie să spun că am obţinut rezultate doar în momentul în care le-am utilizat corect respectând întocmai proşpectul. Despre preţ? Nu este mic dar nici exagerat. Îmi place că se menţine, deasemenea îmi plac reducerile şi bonusurile. Îmi place promptitudinea livrărilor (mai ales că sunt aduse la fermă) şi înleşnirea la termenul de plată. Nu aş dori să închei înainte de a spune că DIEMER prin Márton Zsolt ne arată că politeţea pe lângă celelalte calităţi aduce succes într-o afacere.
mai multe opinii aici
Anual revizuim reţetele noastre pentru detergenţi-dezinfectanţi. Astfel sub brandul  "Diemer" găsiţi numai produse de ultimă generaţie, produse de vârf. Noi credem atât de mult în calitatea produselor noastre, încât vă acordăm o garanţie de calitate.
Înapoi