NCS: Îţi aduce profit sau te arde la buzunar?! - Partea III

Articole

Tehnologia de furajare:

dacă vrem să ne concentrăm asupra NCS-ului, ca factor de importanță majoră pentru fermă, care este și oglinda sănătății efectivului este lesne de înțeles să ne gândim și la furajele administrate. Acestea – pe lângă bagajul genetic al vacilor și igiena mulsului – influențează direct valoarea NCS-ului. Cum?
  1. Pentru fortificarea sistemului imunitar și a barierelor mecanice ( prevenirea bolilor): furajele în mod normal trebuie să conțină vitaminele și microelementele necesare pentru o lactație forțată. Și acesta este atât de important, încât te rog frumos să mai citești încă o dată. Lactația, care dă un profit al fermei este una forțată artificial, care necesită multe vitamine și minerale.
Vitamine: din toate vitaminele vitamina A și E sunt cele mai importante pentru integritatea membranelor celulare ( bariera mecanică) din uger, aparatul genital, la nivelul copitelor și a întregului organism. Vitamina A și E influențează direct și activitatea sistemului imun al vacilor. De regulă asigurarea cantității necesare din aceste vitamine nu întâmpină nici un fel de greutate, dacă se respectă rațiile furajere. Probleme apar însă la asigurarea necesarului de microelemente.

Microelemente:
deși raportul acestora este bine calculată în rația furajeră a vacilor de lapte avem de a face cu o problemă importantă, la care foarte puține fermieri se gândesc. Ai știut faptul că din păcate microelementele se absoarbe din intestin în proporție foarte mică? Practic din rația ta furajeră calculată cu mare grijă se absorb microelementele în proporție maximă de 30-35%. Restul se elimină cu fecalele. Consecințe: bani cheltuiți degeaba pentru rețeta respectivă, deficiențe în funcționarea sistemului imunitar ( sunt periclitate enzimele sistemului imunitar), slăbesc barierele mecanice la nivelul copitelor, ugerului și a aparatului uro-genital, deschizând poarta pentru microorganismele răspunzătoare de apariția mastitei, retențiilor placentare, a bolilor copitelor, etc. toate influențând direct NCS-ul din lapte.

Din microelemente Zincul, Cuprul și Manganul pare să fie cel mai important implicat în procesul de formare a enzimelor sistemului imunitar. Deci acestea sunt cele mai importante microelemente cu infuență direct asupra NCS-ului din lapte. Ce poți să faci să fie absorbită cantitatea totală a microelementelor din rația furajeră? Există vreo metodă eficientă în acest caz? Cum să dai microelementele în furaje, să nu pierzi banii dați pe ele?

În asigurarea microelementelor, care se absorb 100% din tractusul intestinal al vacilor, nu există nici un mister. Tu însă, care ești fermier și întreprinzător într-o singură persoană trebuie să știi cum să faci selecția premixurilor, din multitudinea ofertelor. Îți dau un punct de reper important: microelementele se absorb 100%, dacă sunt înglobate în molecule de aminoacizi. Nu te speria! Nu este atât de complicat. Îți explic simplu: proteinele sunt alcătuite din aminoacizi. Dat fiind faptul că atât pentru organismul animal, cât și pentru organismul uman aminoacizii sunt moleculele cele mai valoroase, acestea se absorb cel mai complet din intestine. Dacă mineralele sunt înglobate în molecule de aminoacizi, acestea se absorb împreună cu aminoacizii.

Important: absobția lor este de 100% și tot atât de important este faptul că în timpul absorbției ajung direct în sânge. Ca atare, când o să cumperi premixuri este foarte important să ceri un produs în care microelementele valoroase sunt combinate cu aminoacizi.

Atenție: aceste produse sunt – aparent - puțin mai scumpe decât premixurile obișnuite. Dar trebuie să iei în considerare faptul că din acestea folosești cca 40-50 % mai puțin, decât din premixurile obișnuite și un mare avantaj în plus ar fi rata lor de absorbție fiind 100% față de 30-35%. Oricât de sofisticat ai face calculul o să ieși mult mai avantajos, mai ieftin cu premixurile, care conțin minerale incorporate în molecule de aminoacizi. Deja se găsesc și la noi asemenea "premixuri inteligente". Dacă vrei poți să cauți marca Zimpro. Pentru mai multe informații poți să apelezi la mine.
  1. În cadrul tehnologiei de furajare este important eliminarea verigilor slabe cu scopul de a reduce NCS-ul. Hai să enumerăm câteva dintre verigile slabe ale tehnologiei de furajare, care cresc direct NCS-ul din lapte:
  • Furajele slabe cu mucegaiuri și toxinele acestora : slăbesc barierele naturale din tractusul gastro-intestinal
  • Schimbarea bruscă a furajelor, acidoza ruminală, lipsă de fibroase sau prezența acestora în cantități insuficiente, cantitate mare de lucernă verde administrată dintr-odată, aport deficitar de vitamine și minerale, care este foarte important în sistemul intensiv de exploatare a vacilor.

Cei care ne-au ales deja

Diana Czerniavski
S.C. Diagro Montbeliarde S.R.L.

Când spun DIEMER automat îmi apar în gând două cuvinte: tenacitate şi respect. Când spun DIEMER spun Márton Zsolt. Colaborarea mea cu DIEMER o datorez acestui domn, care m-a convins în scurt timp că nu avem doar o relaţie gen furnizor-beneficiar ci un parteneriat bazat pe comunicare, receptiv la nesecităţile noastre pentru a ne atinge obiectivul, interesat de evoluţia noastră şi în acelaşi timp, cred eu, satisfăcut de realizările noastre. Sunt mulţumită de produsele DIEMER, dar trebuie să spun că am obţinut rezultate doar în momentul în care le-am utilizat corect respectând întocmai proşpectul. Despre preţ? Nu este mic dar nici exagerat. Îmi place că se menţine, deasemenea îmi plac reducerile şi bonusurile. Îmi place promptitudinea livrărilor (mai ales că sunt aduse la fermă) şi înleşnirea la termenul de plată. Nu aş dori să închei înainte de a spune că DIEMER prin Márton Zsolt ne arată că politeţea pe lângă celelalte calităţi aduce succes într-o afacere.
mai multe opinii aici
Anual revizuim reţetele noastre pentru detergenţi-dezinfectanţi. Astfel sub brandul  "Diemer" găsiţi numai produse de ultimă generaţie, produse de vârf. Noi credem atât de mult în calitatea produselor noastre, încât vă acordăm o garanţie de calitate.
Înapoi