NCS: Îţi aduce profit sau te arde la buzunar?! - Partea II

Articole

După mine factorii, care influențează direct NCS-ul pot fi categorizate ( sigur, doar cu scop didactic) în  două categorii importante:

  1. Factorii biologici, care duc la creșterea indirectă a NCS-ului ( etapele perioadei de lactație, vârsta animalelor, etc.), furajarea deficitară a vacilor (carențe vitamino-minerale), factorii de întreținere a vacilor    ( pardosea tare, umedă, alunecoasă, paturi umede și tari, etc), mulsul deficitar. Acești factori – deși sunt importanți – nu duc singur singurel la o creștere a NCS-ului atât de accentuată decât în cazul mastitelor, ca atare factorii sus amintiți nu cresc niciodată NCS-ul la pragul critic de 400.000/ml. de lapte, dar favorizează slăbirea barierelor mecanice celulare, a sistemului imunitar și apariția mastitelor.
    Știu, că ți-am trezit interesul față de acest subiect și mai ales față de factorii, care influențează direct creșterea NCS-ului, dar vreau să te rog, să mai ai puțină răbdare, fiindcă aș dori să-ți povestesc prima dată despre factorii biologici, defapt normali, care influențează NCS-ul, și care nu trebuie să te ducă în eroare.

Creșterea indirectă a NCS-ului cauzată de factori biologici sau fiziologici:
  • O dată cu înaintarea în vârstă a vacilor în mod fiziologic crește NCS-ul din laptele acestora
  • NCS-ul crește imediat după fătare ( în primele 6-7 zile ale lactației) și ajunge și la 1-2 milioane. Dar de acum încolo nu te speria, fiindcă nu este vorba de mastită. Este un fenomen normal. Pe la sfârșitul lactației NCS-ul practic se dublează față de nivelul măsurat în timpul lactației vacii. Dacă luăm în calcul perioada lactației trebuie să-ți spun, că NCS-ul este cel mai mic – în mod fiziologic – undeva între zilele 50-150 a lactației.
  • Perioada zilei respectiv momentul preluării probelor de laborator deasemenea influențează valoarea NCS-ului. Cum adică? Surpriză: valoarea NCS-ului este mai mică din probele preluate dimineața decât în cazul celor preluate seara. Dacă vrei să ai rezultate bune la analize este important și momentul când se prelevează proba Ta pentru testare: NCS-ul este mai mare la începutul și la sfârșitul mulsului, iar cel mai mic este la mijlocul acestei perioade.
  1. În categoria factorilor, care duc la creșterea directă a NCS-ului se numără: răspândirea bacteriilor și implicit apariția unor boli ca mastitele ( subclinice + clinice), a bolilor metabolice, a aparatului uro-genital, a copitelor, etc. Acești factori răspund direct la creșterea valorii NCS-ului la pragul critic neconform. Imediat o să vorbim mai pe larg despre aceste probleme.
Vrei să trecem în revistă succint cele mai importante factori care duc direct la NCS-ului ridicat? Categoric!
  • Tehnologia de furajare
  • Mastita clinică și subclinică
  • Afecțiuni podale

Cei care ne-au ales deja

Diana Czerniavski
S.C. Diagro Montbeliarde S.R.L.

Când spun DIEMER automat îmi apar în gând două cuvinte: tenacitate şi respect. Când spun DIEMER spun Márton Zsolt. Colaborarea mea cu DIEMER o datorez acestui domn, care m-a convins în scurt timp că nu avem doar o relaţie gen furnizor-beneficiar ci un parteneriat bazat pe comunicare, receptiv la nesecităţile noastre pentru a ne atinge obiectivul, interesat de evoluţia noastră şi în acelaşi timp, cred eu, satisfăcut de realizările noastre. Sunt mulţumită de produsele DIEMER, dar trebuie să spun că am obţinut rezultate doar în momentul în care le-am utilizat corect respectând întocmai proşpectul. Despre preţ? Nu este mic dar nici exagerat. Îmi place că se menţine, deasemenea îmi plac reducerile şi bonusurile. Îmi place promptitudinea livrărilor (mai ales că sunt aduse la fermă) şi înleşnirea la termenul de plată. Nu aş dori să închei înainte de a spune că DIEMER prin Márton Zsolt ne arată că politeţea pe lângă celelalte calităţi aduce succes într-o afacere.
mai multe opinii aici
Anual revizuim reţetele noastre pentru detergenţi-dezinfectanţi. Astfel sub brandul  "Diemer" găsiţi numai produse de ultimă generaţie, produse de vârf. Noi credem atât de mult în calitatea produselor noastre, încât vă acordăm o garanţie de calitate.
Înapoi