NCS: Îţi aduce profit sau te arde la buzunar?! - Partea I

Articole

    În studiul de față aș dori să-ți dau o mână de ajutor referitor la NCS-ul din lapte. Pe lângă valoarea NTG-ului eu cred că numărul celulelor somatice te stresează cel mai mult. Te presează, fiindcă deși plata laptelui, plata bonusului de la procesator, chiar și subvenția sunt legate de acest număr nu găsești informații prețioase, care să tea jute în reducerea acestei indicator.

Știi bine ce înseamnă NCS-ul, dar oare știi:
  • De ce crește această valoare? Cum poți stopa creșterea acestei valori?
  • Ce anume infuențează indirect și direct valoarea NCS-ului?
  • Cum poți să menții la o valoare redusă, timp mai îndelungat?
    Pur și simplu e surprinzător, dar adevărat: sunt câteva boli, carențe minerale, deficiențe în sistemul de exploatație a vacilor, care duc la creșterea celulelor somatice din lapte și implicit la pierderi  semnificative.   

    
    Acestea sunt probleme, care trebuiesc elucidate pentru binele fermei Tale cât se poate de repede. Dar STOP! Să nu te gândești imediat la costurile acestora! Defapt aș dori să nu te gândești la costuri. De ce? Fiindcă elucidarea problemelor, care influențează direct sănătatea vacilor, calitatea și cantitatea laptelui secretat de către uger nu reprezintă un cost pentru Tine, n-ar trebui să fie un cost ci mai degrabă o investiție. O investiție pentru fermă, pentru Tine. Vestea rea este, că vorbim despre o investiție, care se recuperează în timp. Vestea bună însă este, că totul depinde de Tine, de capacitatea Ta de a coordona toate procedurile legate de reducerea acestui interval de timp.

    Te gândești asupra faptului, că este de ajuns să ai un bagaj genetic valoros, un grajd superdotat, pusă la punct, o rație furajeră bine calculată și fixată? Trebuie să te dezamăgesc și să trag alarma! Trezește-te! Sunt câteva lucruri aparent minuscule, care influențează direct cantitatea și calitatea laptelui și care de obicei sunt trecute cu vederea, ca atare cauzează pierderi semnificative, latente pentru Tine.
  
    Vin-o cu mine într-o plimbare imaginară. Îți promit, că o să descoperim împreună toate cauzele majore, care te trag jos, care reduc cantitatea și calitatea laptelui fermei Tale, care îți dau atâta bătăi de cap.

Doar pentru recapitulare să vedem ce este NCS-ul? Cum și de ce crește acest număr?

    Numărul celulelor somatice dintr-un mililitru de lapte reprezintă numărul celulelor proprii ale organismului animal, care este alcătuit mai ales din globulele albe ale sângelui ( leucocite și limfocite) și o parte mică de celule provenite din țesutul nobil al ugerului. Dacă te uiți la buletinul Tău de analiză și vezi o valoare situată între 20.000 – 200.000  nu te speria! Să știi, că în mod normal se găsesc celule somatice în lapte și limitele mai sus discutate sunt tocmai cele normale pentru NCS.

    În continuare vreau să trec în revistă cauzele cele mai importante, cu influență directă asupra sănătății ugerului, asupra numărului celulelor somatice ( în continuare NCS) din lapte.
Cei care ne-au ales deja

Diana Czerniavski
S.C. Diagro Montbeliarde S.R.L.

Când spun DIEMER automat îmi apar în gând două cuvinte: tenacitate şi respect. Când spun DIEMER spun Márton Zsolt. Colaborarea mea cu DIEMER o datorez acestui domn, care m-a convins în scurt timp că nu avem doar o relaţie gen furnizor-beneficiar ci un parteneriat bazat pe comunicare, receptiv la nesecităţile noastre pentru a ne atinge obiectivul, interesat de evoluţia noastră şi în acelaşi timp, cred eu, satisfăcut de realizările noastre. Sunt mulţumită de produsele DIEMER, dar trebuie să spun că am obţinut rezultate doar în momentul în care le-am utilizat corect respectând întocmai proşpectul. Despre preţ? Nu este mic dar nici exagerat. Îmi place că se menţine, deasemenea îmi plac reducerile şi bonusurile. Îmi place promptitudinea livrărilor (mai ales că sunt aduse la fermă) şi înleşnirea la termenul de plată. Nu aş dori să închei înainte de a spune că DIEMER prin Márton Zsolt ne arată că politeţea pe lângă celelalte calităţi aduce succes într-o afacere.
mai multe opinii aici
Anual revizuim reţetele noastre pentru detergenţi-dezinfectanţi. Astfel sub brandul  "Diemer" găsiţi numai produse de ultimă generaţie, produse de vârf. Noi credem atât de mult în calitatea produselor noastre, încât vă acordăm o garanţie de calitate.
Înapoi